:: دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 77-64 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام در پیش‌بینی پریشانی روان‌شناختی و وسواس فکری- عملی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در طول اپیدمی کووید 19
ملیکا داودیان1 ، فرحناز هاشمی پور2 ، ناهید قلیچ خان* ، فاطمه ابوذری4
1- davoudianmelika@gmail.com
2- Hashmipoorfarahnaz@gmail.com
واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران، n.ghlichkhan@gmail.com ، n.ghlichkhan@gmail.com
4- fa.abouzari@gmail.com
چکیده:   (1628 مشاهده)

مقدمه: تهدید فزاینده بیماری کووید 19 و شرایط اضطراری بهداشت عمومی در سرتاسر دنیا منجر به تشدید مشکلات روان‌شناختی گوناگون در گروه‌های آسیب‌پذیر ازجمله در بیماران مبتلا به دیابت شده است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام در پیش‌بینی پریشانی روان‌شناختی و وسواس فکری-  عملی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در طول اپیدمی کووید 19 انجام شد.
روش‌کار: روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می­باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت مراجعه‌کننده به مراکز بهداشت شهر کرمانشاه در سال 1401 بودند. به این منظور تعداد 220 نفر از این افراد به روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه سیاهه انعطاف­پذیری روانشناختی، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان، مقیاس عدم تحمل ابهام، پرسشنامه پریشانی روان‌شناختی کسلر و پرسشنامه وسواس فکری- عملی مادزلی پاسخ دادند. . پس از گردآوری پرسشنامه­ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین انعطاف‌پذیری روان‌شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام با پریشانی روان‌شناختی و وسواس فکری-  عملی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو رابطه معناداری وجود دارد(01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 2/76 درصد واریانس پریشانی روانشناختی و 5/77 درصد از واریانس وسواس فکری-عملی به­وسیله انعطاف‌پذیری روان‌شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام ‏تبیین می‏شود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، می­توان از مداخلات مبتنی بر انعطاف‌پذیری روانشناختی در درمان ACT، آموزش تنظیم هیجان و توانایی تحمل ابهام جهت کاهش پریشانی روان‌شناختی و مشکلات وسواس بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده کرد.
 
واژه‌های کلیدی: انعطاف‌پذیری روان‌شناختی، دشواری در تنظیم هیجان، عدم تحمل ابهام، پریشانی روان‌شناختی، وسواس فکری- عملی، دیابت نوع 2.
متن کامل [PDF 301 kb]   (1520 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/4/28 | پذیرش: 1401/6/27 | انتشار: 1401/5/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها