:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 36-26 برگشت به فهرست نسخه ها
خیال پردازی ناسازگار: یک مطالعه مقدماتی جهت بررسی مقایسه مشکلات روان‌شناختی و عملکرد شغلی در بین دو گروه از پرستاران
نیلوفر هاشمی1 ، فرنوش عبداللهی سیاهکلده* ، فرشته شیرازی3 ، صابر کرمی4
1- niloufarhashemi.psychologist400@gmail.com
واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران، abdollahi1383@gmail.com ، abdollahi1383@gmail.com
3- shirazi.fereshteh@gmail.com
4- saberkarami123467@gmail.com
چکیده:   (1616 مشاهده)
 
مقدمه: خیال­بافی ناسازگار (MD) شکل افراطی رویاپردازی است که احتمالا باعث پریشانی­های روان­شناختی قابل توجه و اختلال در عملکرد افراد می­شود. اخیرا پژوهش­های زیادی در مورد خیال­بافی ناسازگار صورت گرفته است، اما آسیب­شناسی روانی آن هنوز مشخصی نیست. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه مشکلات روان­شناختی و عملکرد شغلی در بین دو گروه از پرستاران با MD و بدون MD بود.
روش­کار: این پژوهش زمینه‌یابی از نوع علی- مقایسه‌ای است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی پرستاران بیمارستان­های شهر کرمانشاه تشکیل دادند. از میان جامعه آماری، 80 پرستاران به عنوان گروه نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از ابزار MDS- 16 از میان 80 نفر نمونه 30 نفر به عنوان افراد دارای علائم MD و 50 نفر هم افراد بدون علائم MD تشخیص داده شدند. تعداد 30 نفر از افراد بدون علائم MD انتخاب و با گروه مبتلا به علائم MD (30 نفر) مقایسه شدند. از مقیاس خیال­بافی ناسازگارانه، مقیاس اختلال اضطراب فراگیر، پرسشنامه وسواسی- اجباری، پرسشنامه تشخیصی خودگزارشی اختلال نقص توجه- بیش‌فعالی و پرسشنامه عملکرد شغلی به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه ‌و تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده از اجرای پرسشنامه­­ها از طریق نرم­افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(تحلیل واریانس چندمتغیره) انجام پذیرفت.
یافته­ها: نتایج بیانگر این بود که بین مشکلات روان‌شناختی و عملکرد شغلی در بین دو گروه از پرستاران با و بدون خیال­پردازی ناسازگارانه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). به این صورت که پرستاران دارای خیال­پردازی ناسازگارانه دارای نمره میانگین بالاتری در اضطراب فراگیر، وسواس فکری-عملی، نقص توجه و بیش فعالی و دارای نمره پایین­تری در عملکرد شغلی هستند.
نتیجه ­گیری: وجود MD در بین پرستاران و به علاوه نمره بالا در مشکلات روان­شناختی و نمره پایین­ در عملکرد شغلی نشان­دهنده یک مشکل بالقوه جدی، فراگیر و مهم است. این مطالعه مقدماتی باید پایه محکمی برای تحقیقات دقیق­تر در مورد علل و عوامل مرتبط با MD و سایر مشکلات روان­شناختی مرتبط و عملکرد شغلی ارائه دهد. به علاوه پیشنهاد می­شود که به MD به عنوان یک مولفه مهم توجه ویژه­ای لحاظ شود.
 
 
واژه‌های کلیدی: خیال پردازی ناسازگار، مشکلات روان‌شناختی، عملکرد شغلی، پرستاران.
متن کامل [PDF 252 kb]   (1312 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/11/2 | پذیرش: 1401/11/25 | انتشار: 1401/11/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها