مقدمه: با توجه به اهمیت و نقش محوری پرستاران در مدیریت و کنترل درد، شناخت مولفههای روانشناختی موثر بر نگرش و عملکرد پرستاران ضرورت دارد. این مطالعه نیز با هدف بررسی نقش روابط موضوعی و ذهنیسازی در پیشبینی نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود که به شیوه نمونهگیری دردسترس بر روی ۱۷۰ پرستار شاغل در بخش اورژانس بیمارستانها و مراکز درمانی شهر تهران در سال ۱۴۰۱ انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نگرش و عملکرد، مقیاس روابط موضوعی بل و پرسشنامه کنشوری تاملی بود. دادههای جمعآوری شده نیز با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار SPSS-۲۴ تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین خرده مقیاسهای روابط موضوعی (دلبستگی ناایمن، بیگانگی، بیکفایتی اجتماعی و خودمیانبینی) و خرده مقیاس ذهنیسازی (عدم اطمینان) با نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (۰۱/۰>p). بین خرده مقیاس ذهنیسازی (اطمینان) با نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد(۰۱/۰>p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که ۷/۷۹ درصد واریانس نگرش پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران و ۷/۶۴ درصد واریانس عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران به وسیله روابط موضوعی و ذهنیسازی تبیین میشود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشاندهنده نقش معنادار روابط موضوعی و ذهنیسازی در پیشبینی نگرش و عملکرد پرستاران در مدیریت درد بیماران بود. بنابراین برنامههای آموزشی مبتنی بر مدل ذهنیسازی و روابط موضوعی جهت ارتقای نگرش مثبت و عملکرد بهتر کارکنان بهداشتی و پرستاری در زمینه مدیریت درد بیماران پیشنهاد میگردد.