[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
سازمان نظام پرستاری::
تماس با ما::
::
سازمان نظام پرستاری

سازمان نظام پرستاری

..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
Scientifc Information Database
AWT IMAGE
..
فرم ها
..
سامانه نشریات پرستاری کشور

AWT IMAGE

..
:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 139-114 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تأثیر بکارگیری راهبردهای طراحی و معماری بیوفیلیک بر ارتقاء شاخص‌های سلامت جسم و روان بیماران بستری در بیمارستان‌های منتخب، از دیدگاه معماران، بیماران و همراهانشان و کادر مراقبت و درمان
الهه مهدی ، علی مهدی ، محمد میرزابیگی* ، اصغر میرمحرابی ، عارفه میرزابیگی
، Mirzabeigi2012@gmail.com
چکیده:   (1294 مشاهده)
 
مقدمه: طراحی بیوفیلیک را انقلاب در طراحی بیمارستان­ها می­نامند؛ زیرا بکارگیری طراحی بیوفیلیک یکی از ارکان انسانی­سازی مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان­هاست. در این راستا هدف از اجرای پژوهش حاضر ارزیابی تأثیر بکارگیری راهبردهای طراحی و معماری بیوفیلیک بر ارتقاء شاخص­های سلامت جسم و روان بیماران بستری در بیمارستان­های منتخب، از دیدگاه معماران، بیماران و همراهانشان و کادر مراقبت و درمان بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع آمیخته بود که بخش کیفی مبتنی بر روش مرور نظام­مند و تحلیل مضمون بود که بر روی داده­هایی که از طریق نظرسنجی از خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی بدست آمده بود، اجرا شد. و در بخش کمی از روش مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل واریانس یک­راهه همراه با آزمون تعقیبی توکی بهره گرفته شد. جامعه آماری در بخش مرور نظام­مند پژوهش حاضر تمام مقالات داخلی و خارجی نمایه شده در سایت­های علمی معتبر طی سال­های 2022-2000 بود که حاوی کلیدواژه­های؛ «طراحی/ معماری بیوفیلیک»، «راهبردهای طراحی/ معماری بیوفیلیک»، «سلامت جسم/ روان»، «بیمارستان» و «مراکز درمانی» بودند بطوریکه 44 مقاله از آن­ها حائز معیارهای شمول بوده و به روش نمونه­گیری قضاوتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش تحلیل مضمون پژوهش حاضر تمام صاحب­نظران و خبرگان و اعضاء هیأت علمی دانشگاه­ها در حوزه معماری و متخصصان و فعالان اجرایی در زمینه طراحی و معماری بیوفیلیک بودند که 8 نفر از آن­ها به روش نمونه­گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی پژوهش حاضر معماران و فعالان اجرایی در زمینه طراحی و معماری بیوفیلیک و بیماران و همراهانشان و کادر مراقبت و درمان بیمارستان­های منتخب بودند که 600 نفر از آن­ها به روش نمونه­گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­های پژوهش فرم کوتاه مقیاس زمینه­یابی سلامت (ویر و شربون، 1992) و پرسشنامه­ای محقق­ساخته حاوی 75 گویه بود که پایایی آن بر مبنای ضریب آلفا کرونباخ 895/0 و ضریب پایایی ترکیبی 872/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم­افزارهای IBM SPSS Modeler 25، R Studio 9.2 و IBM SPSS Statistics 26 استفاده و سطح معناداری تمام آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته­ها:یافته­ها نشان داد که چارچوب مفهومی راهبردهای طراحی و معماری بیوفیلیک در محیط­های درمان دارای 75 مضمون توصیفی، 18 مضمون تفسیری و 3 مضمون فراگیر بود. شاخص­های نیکویی برازش 826/0=R2Physical، 832/0=R2Mental، 451/0=Q2Physical، 476/0=Q2Mental، 027/0=RMSEPhysical، 034/0=RMSEMental، 048/0=SRMRPhysical، 062/0=SRMRMental و 970/0=GOF گویای آن بود که مدل از قدرت برازش مناسبی با داده­ها برخوردار بود. از دیدگاه معماران، بیماران و همراهانشان و کادر مراقبت و درمان، بکارگیری راهبردهای مشابه طبیعت بیشترین تأثیر را بر سلامت جسم (621/0=β) و بکارگیری راهبردهای طبیعت بیشترین تأثیر را بر سلامت روان (711/0=β) داشتند. همچنین به عقیده معماران (53/3=µ) و بیماران (96/3=µ) بکارگیری راهبردهای مشابه طبیعت و به عقیده همراهان بیماران (69/3=µ) و کادر مراقبت و درمان (95/3=µ) بکارگیری راهبردهای طبیعت بیشترین تأثیر را بر ارتقاء شاخص­های سلامت جسم و روان بیماران بستری در بیمارستان­ها دارد.
نتیجه ­گیری: بنابراین نتایج گویای آن است که از دیدگاه معماران، بیماران و همراهانشان و کادر مراقبت و درمان، بکارگیری راهبردهای طراحی و معماری بیوفیلیک با ایجاد محیط مناسب و مطبوع بطور مستقیم و غیرمستقیم بر وضعیت جسمی و روانی بیمار تأثیر می­گذارد لذا منجر به بهبود شاخص­های سلامت جسم و روان بیماران بستری در بیمارستان­ها شده و سرعت و روند بهبود وی را تغییر می­دهد و بازدهی و کارایی پرسنل بیمارستانی و کادر مراقبت و درمان و نیز وضعیت روانی همراهان بیمار نیز متأثر از این طراحی می­باشد.
 
 
واژه‌های کلیدی: بیمارستان، روانشناسی محیط، طراحی و معماری بیوفیلیک، سلامت جسم و روان، معماران، بیماران و همراهانشان، کادر مراقبت و درمان.
متن کامل [PDF 781 kb]   (853 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/4/13 | پذیرش: 1402/4/18 | انتشار: 1402/4/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahdi E, Mahdi A, Mirzabeigi M, Mirmehrabi A, Mirzabeigi A. Evaluating the effect of using biophilic design and architecture strategies on the improvement of physical and mental health indicators of patients admitted to selected hospitals from the perspective of architectures, patients and patiens’ companions and health care and medical. مدیریت پرستاری 2023; 11 (4) :114-139
URL: http://ijnv.ir/article-1-1016-fa.html

مهدی الهه، مهدی علی، میرزابیگی محمد، میرمحرابی اصغر، میرزابیگی عارفه. ارزیابی تأثیر بکارگیری راهبردهای طراحی و معماری بیوفیلیک بر ارتقاء شاخص‌های سلامت جسم و روان بیماران بستری در بیمارستان‌های منتخب، از دیدگاه معماران، بیماران و همراهانشان و کادر مراقبت و درمان. فصلنامه مديريت پرستاري. 1401; 11 (4) :114-139

URL: http://ijnv.ir/article-1-1016-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مدیریت پرستاری Quarterly Journal of Nursing Management
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4657