۱- کاشان، بزرگراه قطب راوندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان، مرکز تحقیقات پرستاری تروما. کاشان، ایران، کاشان، بزرگراه قطب راوندی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، sharifi81k@yahoo.com
چکیده: (۵۱۵۴ مشاهده)
مقدمه: پرستاری از حرفه هایی است که شرایط کار بر سبک زندگی آن ها تأثیر گذار است و آنها را در معرض خطر اضافه وزن، رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی، مصرف دخانیات و نوشیدن الکل قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی سبک زندگی پرستاران، عوامل مرتبط با آن و راهکارهای ارتقاء آن انجام شده است.
روش کار: این یک مطالعه سیستماتیک است که مقالات منتشر شده بین سال های 1398 - 1378(2020-2000 میلادی) از پایگاه های, Google Scholar Pub Med Scopus , Science Direct ,Cinahal SID, Iranmedex ,Magiran مورد بررسی قرار گرفتند. جهت بررسی از کلمات کلیدی: سبک زندگی، ابعاد سبک زندگی و پرستار در منابع فارسی و از کلمات lifestyle dimensions life style, Nurse در منابع انگلیسی استفاده شد. انجام پژوهش در ایران معیار اصلی انتخاب مقالات برای ورود به مطالعه بود. پس از ارزیابی کیفیت مقالات، 11 مقاله و 1 پایان نامه واجد شرایط شناخته و به مطالعه وارد شدند.
یافته ها: نتایج حاصل از استخراج یافته های مقالات، نشان دهنده ی 4 مفهوم اصلی شامل "وضعیت سبک زندگی پرستاران و ابعاد آن"، "عوامل سازمانی مرتبط با سبک زندگی"، "مشکلات ارتقاء سبک زندگی و ارائه راهکارها"و "رفتارهای ارتقاء دهنده سبک زندگی" بود. 25 درصد مطالعات سبک زندگی پرستاران را سطح بالا، 25 درصد سطح متوسط و4/8 درصد نامطلوب گزارش کردند و 6/41 درصد مطالعات نیز سطحی از سبک زندگی را گزارش نکردند. بین عواملی نظیر کیفیت زندگی، رفتارشهروندی سازمانی، فرسودگی شغلی و خودکارآمدی با سبک زندگی ارتباط وجود داشت. نتایج مطالعات نشان می دهد انجام مداخلاتی مانند آموزش تکنیک های فراشناختی و آموزش مؤلفه های سبک زندگی مبتنی بر رویکرد روان شناسی فردی باعث ارتقاء سبک زندگی در پرستاران شده است.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، به نظر میرسد پرستاران، با وجود داشتن دانش و آگاهی در زمینه انواع بیماری ها و نقش مهمی که در قبال آموزش رفتارهای صحیح به بیماران دارند، خود از شیوه زندگی مطلوبی بر خوردار نیستند. از طرف دیگر سلامت پرستاران به منزله تیغ دو لبه ای است که نه تنها ابعاد مختلف زندگی ان ها را تحت تاثیر قرار می دهد بلکه در ارتقاء سلامت بیماران نیز نقش بسزایی دارد، لذا جهت افزایش بکارگیری رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی توسط پرستاران توصیه می شود کمیته ارتقاء سلامت پرستاری با تاکید بر رفتارهای ارتقاء دهنده سبک زندگی سالم در بیمارستان ها تشکیل شود.