مقدمه: مطالعه حاضر فراتحلیلی بر پژوهشهای انجام شده در حوزه رضایت شغلی پرستاران در کشور طی ده سال گذشته میباشد. در این پژوهش تلاش شده، تصویر جامعی از مطالعات این حوزه در سطح ملی ارائه شود تا توجه پژوهشگران به حوزههای مغفول مانده جلب کرده و به توسعه این مفهوم در کشور کمک نماید.
روش کار: روش پژوهش، کیفی و از نوع فراتحلیل بوده است. جامعه آماری شامل 3950 مقاله بوده که در روند بررسی 3853 مقاله حذف و در نهایت 97 مقاله جهت بررسی سوال اول پژوهش و 20 مقاله به عنوان منابع مرتبط به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است.
یافتهها: در سالهای 91، 94 و 97 بیشترین مطالعات در حوزه رضایت شغلی پرستاران انجام شده است. بیشترین کاربرد ابزار، پرسشنامه JDI میباشد. بیشترین فراوانی در انجام پژوهش مربوط به شهر تهران میباشد. بررسی و سنجش میزان رضایت شغلی پرستاران، عوامل مؤثر بر رضایت شغلی، اخلاق فردی و سازمانی، سبکهای رهبری سرپرستاران و مدیران و هوش در پژوهشها بیشتر مورد توجه بوده است.
در 20 مقاله مورد بررسی، میانگین و انحراف معیار رضایت شغلی 008/0 ± 833/2 به دست آمد. ناهمگونی زیادی در نتایج مطالعات مشاهده شد که پس از بررسی عوامل مظنون مشخص شد رضایت شغلی با حجم نمونه، سال انجام پژوهش و میانگین سابقه خدمت رابطه معکوس و با میانگین سنی رابطه مستقیم دارد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد علارغم پژوهشهای فراوانی که در دهه اخیر در حوزه رضایت شغلی پرستاران انجام شده است، سیاستهای مناسبی جهت افزایش رضایت شغلی آنان اتخاذ نگردیده است. بر این اساس لازم است مدیران و مسئولان ذیربط در این حوزه عوامل اساسی عدم رضایت شغلی پرستاران مراکز خود را شناسایی کرده و در راستای رفع نیازها و توانمندسازی بیشتر پرستاران تدابیر لازم را اتخاذ نمایند.
narenji F, hejazi S, asadi S, mohathes M J. Nurses' job satisfaction in the last ten years with a systematic meta-analysis and review approach. مدیریت پرستاری 2020; 9 (3) :19-32 URL: http://ijnv.ir/article-1-714-fa.html
نارنجی ثانی فاطمه، حجازی سمانه، اسدی سمیه، محدث محمدجواد. رضایت شغلی پرستاران در ده سال اخیر با رویکرد فرا تحلیل و مرور نظاممند. فصلنامه مديريت پرستاري. 1399; 9 (3) :19-32