1- دانشکده پرستاری ومامایی سنندج دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشکده پرستاری ومامایی سنندج ، fotohiparviz5818@gmail.com
چکیده: (5335 مشاهده)
مقدمه: صلاحیت بالینی بکارگیری مدبرانه، مهارت های تکنیکی و ارتباطی، دانش، استدلال بالینی، عواطف و ارزش ها در محیط های بالینی می باشد. توسعه صلاحیت حرفهای پرستاران سرمایه گذاری برای تضمین ایمنی وکیفیت مراقبت از بیمار می باشد. از عوامل مؤثر درصلاحیت بالینی می توان تجربه، محیط، استفاده از فرصت ها، انگیزه، دانش نظری و خصوصیات فردی را نام برد . در این میان صلاحیت پرستاران بخش های ویژه به علت حساسیت و پیچیدگی های آین بخش ها در بهبود کیفیت علمی و عملی آنان و در نهایت بهبود مراقبت بیماران با شرایط بحرانی بسیار موثر است.
هدف: هدف از مطالعه حاضرتعیین صلاحیت بالینی پرستاران شاغل دربخش های مراقبت ویژه و ارتباط آن با عوامل زمینه ای می باشد.
مواد و روش ها: مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. جامعه آماری ،پرستاران شاغل در١١ بخش مراقبت ویژه، ٣ بیمارستان آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال ١٣٩٦ بود روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. ١٢٢نفر( ٢/٨٧ درصد ) پرستاران پرسشنامه ها را به روش خود گزارش دهی تکمیل نمودند. ابزار پژوهش پرسشنامه عوامل دموگرافیک با پرسشنامه صلاحیت بالینی پرستاران بخش های ویژه عبادی و همکاران با پنج حیطه مدیریت مراقبت، صلاحیت عملی، مدیریت فردی، بیمار محوری و دانش پژوهی می باشد. از مقیاس لیکرت ٥ نمره ای )ازحداقل نمره یک تا حداکثر نمره ٥ (جهت سنجش گویه ها استفاده شد. روایی پرسشنامه در مطالعه عبادی و همکاران در سال ١٣٩٣ انجام شده بود. پایایی پرسشنامه در این مطالعه، با استفاده ازضریب آلفای کرونباخ( ٩٤.=.α)بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 24 واستفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمره ی صلاحیت بالینی پرستاران٤٢/ . ± ٢٤/٤ از ٥ می باشد. بیشترین نمره ی ابعاد آن مربوط به حیطه های مدیریت فردی با نمره ی ٤٩/٠±٣٧/٤ و کمترین نمرات مربوط به حیطه ی دانش پژوهی با نمره ی ٣١/١±٧٢/٣ بوده است. در حیطه ها، بعد مدیریت مراقبت با جنسیت مونث ارتباط مستقیم دارد(٠١٧/٠= p ٠٠٢/٢= t). بین سایر عوامل زمینه ای با صلاحیت بالینی وابعاد آن ارتباطی یافت نشد ( ٠٥/٠=α).
بحث و نتیجه گیری: صلاحیت بالینی پرستاران بخش های مراقبت ویژه در این مطالعه بالا می باشد.به علت نوع نگرش زنان نسبت به حرفه پرستاری،در مدیریت مراقبت از بیماران صلاحیت بیشتری نسبت به مردان دارند. ولی با توجه پایین بودن نمرات پرستاران در بعد دانش پژوهی لازم است که به مباحثی همچون استفاده از تکنولوژی های نوین و فناوری اطلاعات در پرستاری ، مراقبت های مبتنی بر شواهد، پژوهش محوری،آموزش مداوم و ضمن خدمت برای ارتقای صلاحیت پرستاران بخصوص در بخش های مراقبت ویژه توجه بیشتری گردد که این نیازمند تمرکزبیشتر به این مباحث در سیاست گذاری ها و سطوح عالی مدیران می باشد. از محدودیت های مطالعه ارزیابی به وسیله خود گزارش دهی می باشد که نیازمند مطالعات بیشتر به شیوه های دیگر نیز می باشد.
Fotohi P, Olyaie N, Salehi K. The dimensions of clinical competence of nurses working in critical care units and their relation with the underlying factors. مدیریت پرستاری 2019; 8 (2) :1-9 URL: http://ijnv.ir/article-1-575-fa.html
فتوحی پرویز، علیایی نازیلا، صالحی کمال. ابعاد صلاحیت بالینی پرستاران شاغل دربخش های مراقبت ویژه و ارتباط آن با عوامل زمینه ای. فصلنامه مديريت پرستاري. 1398; 8 (2) :1-9