دانشگاه زنجان، گروه مدیریت و حسابداری ، mahdieh@znu.ac.ir 2- گروه مدیریت و حسابداری
چکیده: (4090 مشاهده)
مقدمه: ارتقاء کیفیت زندگی کاری یکی از عوامل مهم برای جذب و حفظ کارکنان است. عوامل متعددی بر کیفیت زندگی کاری پرستاران تأثیر دارد که از آن جمله میتوان به اخلاق حرفهای و ارزشهای اخلاقی اشاره کرد.
روش کار: این پژوهش، از لحاظ هدف یک پژوهش کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی ـ پیمایشی میباشد. جامعه آماری پژوهش تمامی پرستاران شاغل در بیمارستانهای دولتی شهر زنجان را شامل میشود که با استفاده از فرمول کوکران 266 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند ولی از این تعداد تنها به 182 پرسشنامه به صورت کامل پاسخ داده شد. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه اخلاق حرفهای قاسمزاده و همکاران (1393)، پرسشنامه محقق ساخته ارزشهای اخلاقی و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری بروکس و اندرسون (2005) میباشد که روایی محتوای آن به تأیید اساتید و صاحبنظران رسید و پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ تأیید شد. برای آزمون فرضیهها از روش معادلات ساختاری و نرمافزار SmartPLS2 استفاده شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد ارزشهای اخلاقی بر کیفیت زندگی کاری (376/0=B و 365/4t=) و اخلاق حرفهای (479/0=B و 479/7t=)، تأثیر مثبت و معناداری دارد. تاثیر اخلاق حرفهای بر کیفیت زندگی کاری تأیید نشد(038/0=B و 420/0t=). نقش میانجی اخلاق حرفهای در رابطه بین کیفیت زندگی کاری و ارزشهای اخلاقی تأیید نشد(96/1t<).
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر مثبت ارزشهای اخلاقی بر کیفیت زندگی کاری پرستاران، مدیران بیمارستانها میتوانند دورههای آموزشی را در مورد اهمیت ارزشهای اخلاقی برگزار کنند و در راستای کاربردی کردن آنها، امتیازهایی را برای پرداخت و ارتقاء در نظر بگیرند.
Mahdieh O, Azadeh S. Effectiveness of Ethical Values in Nurses Quality of Work Life with the Mediating Role of Professional Ethics. مدیریت پرستاری 2019; 8 (3) :1-9 URL: http://ijnv.ir/article-1-678-fa.html